De Russische regering is van plan om tegen 2021 toeristen uit bepaalde landen op het hele Russische grondgebied, gebaseerd op e-visa’s, te accepteren. Helaas maken de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada geen deel uit van dit programma. Het is mogelijk dat er iets verandert, maar tot nu toe kunnen alleen de burgers van bepaalde landen gebruik maken van de voordelen van een e-visum. Als u een burger van het Verenigd Koninkrijk, Canada of de VS bent, moet u een toeristenvisum voor Rusland aanvragen voor een verblijf tot 30 dagen. Als u Rusland langer dan 30 dagen moet bezoeken of om zakelijke redenen, kunt u een zakenvisum aanvragen.

In dit artikel zal ik in detail uitleggen wat een e-visum is, welke beperkingen het heeft, wie het kan krijgen en nog veel meer.

Wat is een e-visum?

Een e-visum (of elektronisch visum) is een alternatief voor een gewoon visum. Het proces van het aanvragen en verkrijgen van een e-visum is veel gemakkelijker, sneller en goedkoper dan een normaal e-visum. De hele aanvraagprocedure verloopt online, op de officiële site van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

In vergelijking met een gewoon toeristenvisum heeft u bijvoorbeeld geen uitnodigingsbrief of hotelbevestiging nodig om een e-visum aan te vragen. Omdat het e-visum gemakkelijk te verkrijgen is, heeft het e-visum meer beperkingen, die ik hieronder in detail beschreef.

Afhankelijk van het doel van uw reis, de gewenste tijd van uw verblijf in Rusland en andere factoren, is het mogelijk dat het e-visum niet aan uw behoeften voldoet. Als u bijvoorbeeld 15 dagen in Rusland wilt doorbrengen en Moskou en St. Petersburg wilt bezoeken, dan werkt een e-visum niet voor u vanwege de beperkingen. Aan het eind van dit artikel zal u een idee hebben of dit type visum aan uw behoeften voldoet.

Waar kan ik Rusland binnenkomen met een e-visum?

Het e-visum kan worden gebruikt om de Russische Federatie binnen te komen en te verlaten bij de volgende controleposten aan de nationale grens van de Russische Federatie in het Verre Oosten van het federale district en de oblast Kaliningrad:

 • lucht grensposten: “Kaliningrad (Chrabrovo)”, “Vladivostok (Knevichi)”, “Petropavlovsk-Kamtsjatski (Jelizovo)”, “Blagovesjtsjensk”, “Chabarovsk (Novy)”, “Joezjno-Sakhalinsk (Chomutovo)”, “Anadyr (Oegolny)”, “Oeland-Oedesje (Mohino)”, “Tsjita (Kadala)”;
 • maritieme grensposten: “Kaliningrad” (controleposten in de steden Kaliningrad, Baltiysk en Svetly), “Vladivostok”, “Zarubino”, “Petropavlovsk-Kamchatsky”, “Korsakov”, “Posjet”;
 • spoorweg grensposten: “Mamonovo”, “Sovetsk”, “Pogranichny”, “Khasan”, “Makhalino”;
   auto grensposten: “Bagrationovsk’, ‘Gusev’, ‘Mamontovo (Grzechotki)’, ‘Mamontovo (Gronowo)’, ‘Morskoje’, ‘Pogranichny’, ‘Sovetsk’, ‘Tsjernyshevskoye’, ‘Poltavka’, ‘Turijoise Rog’.

Wie kan een Russisch e-visum aanvragen?

Zoals ik al eerder zei, mogen alleen burgers van bepaalde landen Rusland binnenkomen. Er zijn ook beperkingen op basis van de regio die u wilt bezoeken.

BELANGRIJK! Burgers uit de VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada mogen Rusland niet binnenkomen met een e-visum. Als u onderdaan bent van een van deze landen, moet u een normaal toeristenvisum of een zakelijk visum aanvragen.

Wie kan Vladivostok (Verre Oosten) binnenkomen met een E-visum?

Vladivostok Rusland

Een elektronisch visum om het Verre Oosten van het Federaal District (Vladivostok) binnen te komen kan alleen worden verkregen door onderdanen van de volgende 18 staten, die door de regering van de Russische Federatie in een lijst zijn opgenomen.

De regio’s op deze lijst zijn namelijk:

 • Primorsky Krai
 • Sachalin Oblast
 • Kamtsjatka Krai
 • Amoer Regio
 • Chabarovsk Krai
 • Tsjoekotka Autonoom Okrug
 • Republiek Boerjatië
 • Zabaykalsky Krai….

Burgers uit de volgende landen mogen een e-visum voor de bovengenoemde regio’s aanvragen:

 1. Algerije
 2. Bahrein
 3. Brunei
 4. China (inclusief Taiwan)
 5. India
 6. Iran
 7. Japan
 8. Koeweit
 9. Mexico
 10. Marokko
 11. Oman
 12. Qatar
 13. Saoedi-Arabië
 14. Singapore
 15. Democratische Volksrepubliek Korea
 16. De Verenigde Arabische Emiraten
 17. Tunesië
 18. Turkije

Wie kan Kaliningrad binnenkomen met een e-visum?

E-visum Kaliningrad

Een e-Visum om de oblast Kaliningrad binnen te komen kan alleen worden verkregen door onderdanen van de 53 landen die door de regering van de Russische Federatie op de lijst zijn geplaatst.

 1. Oostenrijk
 2. Andorra
 3. Bahrein
 4. België
 5. Bulgarije
 6. China (inclusief Taiwan)
 7. Kroatië
 8. Cyprus
 9. Tsjechië
 10. Democratische Volksrepubliek Korea
 11. Denemarken
 12. Estland
 13. Finland
 14. Frankrijk
 15. Duitsland
 16. Griekenland
 17. Hongarije
 18. IJsland
 19. India
 20. Indonesië
 21. Iran
 22. Ierland
 23. Italië
 24. Japan
 25. Koeweit
 26. Letland
 27. Litouwen
 28. Liechtenstein
 29. Luxemburg
 30. Maleisië
 31. Malta
 32. Mexico
 33. Monaco
 34. Nederland
 35. Noord-Macedonië
 36. Noorwegen
 37. Oman
 38. Filippijnen
 39. Polen
 40. Portugal
 41. Qatar
 42. Roemenië
 43. San Marino
 44. Saoedi-Arabië
 45. Servië
 46. Singapore
 47. Slowakije
 48. Slovenië
 49. Spanje
 50. Turkije
 51. Zweden
 52. Zwitserland
 53. Vaticaan

Wat zijn de beperkingen?

Vanwege het gemak waarmee u de e-visa kunt krijgen, heeft deze een aantal beperkingen die voor u onaantrekkelijk kunnen zijn, afhankelijk van het doel van uw reis.

Beperking in de tijd

Het E-visum is een eenmalig visum en wordt afgegeven voor 30 kalenderdagen vanaf de datum van afgifte. Het toegestane verblijf in de Russische Federatie met een e-visum is maximaal 8 dagen vanaf de datum van binnenkomst, binnen de geldigheidsperiode. De geldigheidsduur van het E-visum en/of het toegestane verblijf onder het E-visum kan niet worden verlengd.

LET OP! De toegestane verblijfsperiode in de Russische Federatie van maximaal 8 dagen onder een e-visum betekent niet dat men gedurende de gehele 192 uur (24 uur vermenigvuldigd met 8) in de Russische Federatie kan verblijven. De periode van verblijf in de Russische Federatie begint altijd om middernacht van de dag van doorgang door de paspoortcontrole bij binnenkomst, ongeacht het werkelijke tijdstip van doorgang door de paspoortcontrole. U heeft bijvoorbeeld een e-visum dat geldig is van 15 juli tot 13 augustus en u passeert de paspoortcontrole bij binnenkomst om 20.00 uur op 1 augustus, maandag 1 augustus. In dat geval dient u bij uitreis tot 8 augustus, maandag, 23.59 uur door de paspoortcontrole te gaan (in plaats van tot 9 augustus, dinsdag, 20.00 uur). Let er ook op dat als u bij binnenkomst door de paspoortcontrole bent gekomen, bijvoorbeeld op 10 augustus met het e-visum in het bovenstaande voorbeeld, u bij uitreis tot 13 augustus om 23.59 uur door de paspoortcontrole moet, dat wil zeggen tot het e-visum afloopt.

Als u meer dan 8 dagen in Rusland moet blijven, kunt u een toeristenvisum aanvragen, waarmee u tot 30 dagen in Rusland mag blijven. Als u langer dan 30 dagen in Rusland moet blijven, kunt u een zakenvisum aanvragen, waarmee u tot een jaar in Rusland mag blijven.

Beperkingen voor het doel van het bezoek

E-visa kunnen alleen in de volgende categorieën worden ingedeeld: een gewoon zakenvisum (doel van de reis is zakelijk), een gewoon toeristenvisum (doel van de reis is toerisme) en een gewoon humanitair visum (doel van de reis zijn sportieve, culturele, wetenschappelijke en technologische banden).

Indien het doel van uw reis naar de Russische Federatie niet overeenkomt met een van de bovenstaande, dient u een traditioneel (niet-elektronisch) visum aan te vragen bij een diplomatieke of consulaire post van de Russische Federatie.

Bewegingsbeperkingen

Deze beperking is de meest ongemakkelijke van alle andere. Als je hebt besloten om een van de regio’s te betreden die met een e-visum zijn toegestaan, kun je alleen in die regio blijven.

Als u bijvoorbeeld met een e-visum Kaliningrad binnenkomt, kunt u alleen in de oblast Kaliningrad (regio) verblijven. Dit betekent dat u NIET ALLEEN bent om Moskou, St. Petersburg of een andere stad of regio te bezoeken dan de regio waarvoor u uw e-visum heeft gekregen. Daarnaast mogen buitenlanders Rusland alleen verlaten via de controleposten waar ze het land zijn binnengekomen. Dit betekent dat als je Rusland binnenkomt via de Khrabrovo (Kaliningrad) lucht grenspost, je niet via een auto grenspost kan vertrekken, om bijvoorbeeld Polen te bezoeken.

Omdat het e-visum het op dit moment niet mogelijk is om andere steden en regio’s naast Kaliningrad en het Verre Oosten te bezoeken, moet u een toeristen- of zakenvisum aanvragen om Moskou, Sint-Petersburg of andere steden te kunnen bezoeken.

Ziektekostenverzekering

Vreemdelingen die in de Russische Federatie zijn aangekomen met een e-visum moeten een ziektekostenverzekering hebben die geldig is op het grondgebied van de Russische Federatie voor de gehele periode van verblijf.

Hoeveel kost het Russische e-visum?

Op dit moment is het e-visum voor Rusland gratis. Een e-visum is gratis. Uitnodigingen, hotelboekingsbevestigingen of andere documenten die het doel van uw reis naar de Russische Federatie bevestigen, zijn niet vereist voor een e-visum. De termijn voor de afgifte van een e-visum bedraagt maximaal 4 kalenderdagen, te rekenen vanaf de datum van indiening van de volledige aanvraag.

Hoe vraagt u een e-visum aan bij Rusland?

De aanvraagprocedure voor een e-visum is vergelijkbaar met de aanvraag voor een normaal visum voor Rusland, maar is veel eenvoudiger. Hieronder zal ik u elk van de stappen van de aanvraagprocedure uitleggen. Laten we er direct in duiken!

Hier kunt u de sollicitatieprocedure starten.

Stap 1: Kies uw nationaliteit en het gebied dat u wilt bezoeken.

Kies uw nationaliteit. Kies dan het gebied waarvoor u een e-visum wilt krijgen. Op basis van uw nationaliteit kunt u kiezen uit Volgograd (Verre Oosten) regio’s en Kaliningrad of gewoon de optie van Kaliningrad, omdat het beschikbaar is voor meer nationaliteiten.

E-visum Rusland

Nadat u uw nationaliteit en het bezoekgebied heeft gekozen. Scroll naar de onderkant van de pagina en vink alle drie de vakjes aan en klik vervolgens op “Vul een nieuw aanvraagformulier in”.

E-visum voor Rusland

Stap 2: Applicatie-ID

Geef in de volgende stap uw e-mail aan, kies een wachtwoord en vul de captcha in.

E-visum Rusland aanvragen

Op de volgende pagina ziet u uw applicatie-ID. Schrijf het op en sla het op, evenals het wachtwoord. Indien u besluit om de aanvraag later in te vullen, heeft u ze allebei nodig om de aanvraag verder te kunnen invullen vanuit de plaats waar u vertrokken bent.

Stap 3: Persoonlijke gegevens

Nu beginnen we met het invullen van het eigenlijke aanvraagformulier. In de eerste stap moet u uw persoonlijke gegevens invoeren, zoals:

 1. Uw nationaliteit
 2. Uw achternaam
 3. Uw voornaam, middelste namen, patronymische namen, patronymische namen…
 4. Geef aan of je ooit andere namen hebt gehad….
 5. Uw geslacht (geslacht)
 6. Uw geboortedatum
 7. Uw geboorteplaats
elektronisch visum voor Rusland

Zorg ervoor dat alle informatie die u invoert overeenkomt met de gegevens in uw paspoort.

Stap 4: Bezoek details

In de volgende stap moet u informatie geven over uw bezoek. Verstrek de volgende gegevens:

 1. Het doel van uw bezoek (zaken, toerisme, sportrelaties, culturele betrekkingen, wetenschappelijk-technische betrekkingen)
 2. Het gebied dat u gaat bezoeken (bezoek gebied)
 3. Uw datum van binnenkomst in Rusland (Denk eraan dat u het e-visum niet eerder dan 20 dagen voor de geplande datum van binnenkomst kunt aanvragen).

Uw beoogde verblijfplaatsen in de Russische Federatie

 1. Type accommodatie (hotel of individueel)
 2. Naam van het hotel/organisatie die u zal ontvangen
 3. Het adres van het hotel/organisatie waarin u gaat verblijven
 4. Telefoonnummer van het hotel/organisatie
 5. Faxnummer van het hotel/organisatie (indien beschikbaar)
 6. E-mailadres van het hotel/organisatie (indien beschikbaar)

Tot slot, geef aan of u Rusland ooit eerder heeft bezocht. Zo ja, dan moet u informatie geven over uw vorige bezoeken:

 1. Hoe vaak ben je al niet in Rusland geweest….
 2. Datum van uw laatste reis naar Rusland
 3. Datum van uw laatste vertrek uit Rusland
elektronisch visum voor Rusland aanvragen online

Stap 5: Details van de documenten

In deze stap moet u de volgende informatie over uw paspoort verstrekken:

 1. Type paspoort (toeristisch – het gewone paspoort dat de meesten van ons hebben, officieel paspoort, diplomatiek paspoort)
 2. Uw paspoortnummer inclusief serienummer
 3. Datum van afgifte
 4. Vervaldatum
elektronisch visum voor Rusland aanvragen

Stap 6: Contacten en bezetting

Op deze pagina moet u informatie geven over uw woonadres en uw werk(studie)plaats.

Als u een vast woonadres heeft, geef dan de volgende informatie:

 1. Uw vast adres
 2. Uw telefoonnummer (niet verplicht)
 3. Uw fax (niet verplicht)

Als u werkt of studeert, geef dan de volgende informatie:

 1. Naam van de werkgever
 2. Uw werkpositie
 3. Uw werkgeversadres
 4. Uw telefoonnummer op het werk
 5. Uw werkfax (niet verplicht)
 6. Uw werk e-mail (niet verplicht)
Russisch e-visum aanvragen

Stap 7: Gegevens van familieleden

Hier moet u aangeven of u momenteel familieleden in Rusland heeft.

Zo ja, geef dan de volgende informatie:

 1. Relatie graad
 2. De familienaam van de familielid
 3. Voornaam van de verwant
 4. Geboortedatum van uw familielid
 5. Relatief adres in Rusland
Russisch elektronisch visum

Klik op “Toevoegen” voor het toevoegen van informatie over meer familieleden. Je hoeft geen informatie te geven over iedereen die je kent in Rusland, 1-2 familieleden gegevens zouden voldoende moeten zijn.

Stap 8: Samenvatting

Gefeliciteerd! U heeft uw aanvraag voor een e-visum voor Rusland ingevuld. Op deze pagina kunt u uw informatie nog een keer controleren en de aanvraag afmaken.

Hoe weet ik of mijn verzoek is goedgekeurd?

Zoals eerder vermeld, mag de behandeling van uw aanvraag niet meer dan 4 werkdagen in beslag nemen. In mijn geval werd mijn aanvraag binnen 2 dagen goedgekeurd.

U ontvangt twee e-mails nadat u uw aanvraag hebt afgehandeld, één met de mededeling dat uw aanvraag werd aanvaard en in behandeling is, en de andere met de mededeling dat uw aanvraag voor een elektronisch visum werd vervolledigd.

De eerste e-mail ziet er als volgt uit. Door op de link te klikken, komt u op een pagina waar u de status van uw aanvraag kunt volgenю

E-visum Rusland Email

De tweede e-mail die u ontvangt zal u hopelijk op de hoogte brengen van het succes van uw visumaanvraag.

E-visum Rusland email 2

Klik op “here” om naar de downloadpagina te gaan. Op de downloadpagina klikt u op de knop “Download notice” en u krijgt uw E-visa gedownload op uw computer. Als u wilt dat het naar u wordt gemaild – klik dan op “Send an e-mail notification”.

E-visum voor Rusland: Voorbeeld

Hieronder vindt u een voorbeeld van hoe uw elektronisch visum er moet uitzien nadat uw aanvraag is goedgekeurd.

E-visum voor Rusland Voorbeeld

Hoe lang duurt het om het e-visum te krijgen?

De aanvraag moet binnen maximaal 4 dagen behandeld worden. U kunt de status van uw aanvraag op deze pagina volgen. Om de applicatie te kunnen volgen, moet u uw applicatie-ID en het gebruikte wachtwoord invoeren.

Moet ik het e-visum aanvragen?

Laten we het e-visum vergelijken met andere soorten visa en kijken welke het beste bij uw behoeften past.

Type visum Duur van het verblijf Kosten (ponden) Waar kunt u naartoe Gemakkelijkheid om te krijgen
E-visum 8 dagen GRATIS Kaliningrad en Vladivostok (Verre Oosten) heel gemakkelijk
Toeristenvisum 30 dagen ~125 Overal in Rusland eenvoudig
Zakelijk visum tot 1 jaar van ~175 Overal in Rusland hard
Author

Write A Comment