Vanaf oktober 2019 kunnen buitenlandse toeristen St. Petersburg met een E-visum bezoeken. Internationale reisdeskundigen vermelden echter dat Rusland meer inspanningen moet leveren om nieuwe toeristen naar Rusland aan te trekken.

In dit artikel bespreken we wat een E-visum voor Sint-Petersburg is en wie het kan krijgen.

Wat is een elektronisch visum?

In 2017 kwam de burgemeester van St. Petersburg met het idee om de visumregeling voor de stad te vereenvoudigen. Hij benaderde president Vladimir Poetin in 2017 en stelde voor om elektronische visa in te voeren, evenals een visumvrije regeling voor degenen die naar Sint-Petersburg vliegen en daar 72 uur verblijven.

Ten tijde van het Wereldkampioenschap Voetbal, dat in Rusland werd gehouden, bleek uit de ervaring van Fan-ID dat een vereenvoudigde visumregeling meer toeristen kon aantrekken. Vergeleken met de gewone toeristenvisa was de Fan-ID veel gemakkelijker te krijgen en het is een succesvolle beslissing van de Russische regering geworden, die het land veel inkomsten heeft opgeleverd.

De nieuwe burgemeester van Sint-Petersburg, Aleksandr Beglov, benaderde president Poetin opnieuw met het idee om een elektronisch visum voor de stad in te voeren. Vladimir Poetin tekende het document over de invoering van elektronische visa voor St. Petersburg en de regio Leningradskaya vanaf 1 oktober 2019. Het document werd op 19 juli gepubliceerd op de officiële website.

Hieronder vindt u een vertaling van het decreet:

“Om vast te stellen dat vanaf 1 oktober 2019 het binnenkomen in de Russische Federatie en het vertrek uit de Russische Federatie van buitenlanders via controleposten over de staatsgrens van de Russische Federatie, gelegen op het grondgebied van Sint-Petersburg en de aangrenzende regio’s, kan worden gedaan op basis van gewone zakelijke, toeristische en humanitaire visa in elektronische vorm”.

In het document staat dat vanaf 1 oktober 2019 burgers van bepaalde buitenlandse staten St. Petersburg en de regio Leningradskaya (die zich bij de stad aansluiten) met een e-visum zullen kunnen binnenkomen.

Hoe krijg ik een E-visum voor St. Petersburg?

Het elektronische visum voor St. Petersburg kan voor een periode van maximaal 30 dagen worden verkregen, met een maximale verblijfsduur van 8 dagen. Voor het e-visum worden GEEN consulaire kosten in rekening gebracht.

Om een elektronisch visum te krijgen, moet u deze stappen volgen:

  1. Zorg ervoor dat u in aanmerking komt voor het e-visa-regime.
  2. Plan uw route zorgvuldig – u moet bij het invullen van de visumaanvraag aangeven in welke hotels u verblijft en andere specifieke informatie verstrekken.
  3. Vul het online aanvraagformulier in – dit moet uiterlijk 4 dagen voor de geplande datum van binnenkomst op het grondgebied van de Russische Federatie worden gedaan.

Waar kan ik anders heen met een E-visum?

De elektronische visumregeling bestaat sinds augustus 2018 in het Russische Verre Oosten (Vladivostok) en sinds 1 juli 2019 – in de regio Kaliningrad.

Wie kan een elektronisch visum voor Rusland krijgen?

Het aantal landen waarvan de burgers in aanmerking komen voor de elektronische visumregeling verschilt per regio van uw bezoek. Voor het E-visum voor Vladivostok (Verre Oosten) komen alleen burgers van 18 landen in aanmerking. Enkele van de landen zijn India, Qatar, China, Marokko, Mexico en de VAE. Burgers van 53 landen kunnen de regio Kaliningrad bezoeken met een e-visum.

Met betrekking tot de landen waarvan de burgers in aanmerking komen voor toegang tot Sint-Petersburg met een E-visum, is er nog geen besluit genomen. De Russische regering moet tot 1 oktober een besluit nemen over de lijst van in aanmerking komende landen. Veel deskundigen zeggen dat als West-Europa, de VS en China in deze lijst worden opgenomen, het een grote overwinning voor het Russische toerisme zal zijn.

Hoe zal de introductie van e-visa’s van invloed zijn op St. Petersburg?

St. Petersburg
Een klassiek symbool van de Witte Nachten van Sint-Petersburg – een romantisch uitzicht op de open Paleisbrug, die zich tussen de torenspits van Peter en Paulus Vesting bevindt.

Volgens de voorspelling van de Russische vereniging van touroperators zou de invoering van elektronische visa het aantal toeristen dat Sint-Petersburg bezoekt met 20 tot 25 procent kunnen doen toenemen. De toename zal voornamelijk komen van onafhankelijke reizigers, gasten uit de buurlanden die de stad voor een weekend zouden komen bezoeken, en van de toeristen uit Europese landen die handige vliegroutes hebben.

Het hoofd van het Comité voor de ontwikkeling van het toerisme, Evgeniy Pankevich, kon geen schatting geven van de gevolgen van de invoering van elektronische visa voor de stad en beloofde later meer details te geven. Andere benaderingen zeggen dat St. Petersburg een toename van het aantal toeristen met minstens 30% kan verwachten.

Vanaf dit moment zijn de ambtenaren niet zeker van het huidige aantal toeristen dat St. Petersburg in 2018 heeft bezocht. Een ambtenaar verklaarde eerder dat 8,2 miljoen toeristen de stad in 2018 bezochten. Na wijzigingen in de methode voor het tellen van de toeristen, steeg het aantal tot 15 miljoen.

De mensen die betrokken zijn bij de toeristische sector in Sint-Petersburg zeggen dat de invoering van elektronische visa een revolutie is. Een hoteleigenaar zegt: “Met de introductie van e-visa’s helpen we de onafhankelijke reiziger naar Rusland te komen zonder dat hij door een beaurocratische hel moet gaan. Volgens de ervaring van andere landen kan het aantal toeristen dat de stad bezoekt, in drie tot vijf jaar tijd met 100% toenemen”.

Author

Write A Comment