Rusland is geweldig, maar je hebt een visum nodig om te genieten van de talloze bezienswaardigheden!

Het verkrijgen van een visum voor Rusland was een traditionele bureaucratische nachtmerrie, met tonnen papierwerk en veel frustratie. Dankzij de visumondersteunende brieven en de kracht van het internet is het vandaag de dag veel beter.

Desalniettemin wilt u problemen, extra kosten en de weinige resterende bureaucratische valkuilen vermijden.

Daarom heb ik deze stap-voor-stap handleiding voor U opgesteld! Er zijn tonnen van how-to artikelen, dus ik wilde opvallen met duidelijke instructies. Hopelijk vindt u dit artikel nuttig en krijgt u uw visum zo goedkoop mogelijk.

Ik wilde ook de meeste visumsituaties voor Nederlanders behandelen, inclusief degenen die alleen reizen en degenen die Rusland via een reisbureau bezoeken. Vergeet niet dat als u geen Nederlander bent, de eisen voor u anders kunnen zijn.

Maar voor mensen met een Nederlands paspoort is het gemakkelijk om Rusland te bezoeken voor werk, studie of plezier. U kunt uw uitnodiging voor visumondersteuning ontvangen, alle documenten verzamelen en uw Russisch visum aanvragen via uw computer.

Wat is een visum?

Dus, wat is een Russisch visum? Simpel gezegd, het is een officieel document dat u toelaat om Rusland binnen te komen en er te verblijven. Alle bezoekers hebben een eigen visum nodig om naar Rusland te reizen. Uw visum bevat allerlei officiële informatie, waaronder:

 • Informatie over in- en uitreis naar Rusland
 • Hoe vaak mag je Rusland binnenkomen?
 • Het doel van uw verblijf
 • Uw paspoortgegevens
 • Informatie over uw visumsponsor, ook bekend als gastorganisatie of gastgezin.
Russisch visum til Nederland

Heeft u een visum nodig om Rusland te bezoeken?

Inderdaad!

Hoewel Rusland en Nederland nu dichterbij zijn dan ooit, hebben Nederlanders een visum nodig om naar Rusland te reizen. Eigenlijk heeft Rusland visa nodig voor bezoekers uit de meeste landen.

De enige niet-Russen die vrijelijk kunnen toetreden zijn mensen uit landen die een soort bilaterale overeenkomst met Rusland hebben. Zo kunnen mensen uit voormalige USSR-landen de Russische Federatie alleen bezoeken met hun gewone paspoort.

Verschillende soorten Russische visa

Er zijn verschillende soorten Russische visa:

 • Toeristenvisum: Deze zijn slechts 30 dagen geldig. Zij zijn het makkelijkst te krijgen en ook het goedkoopst. Neem er een als u van plan bent om een bezoek te brengen voor uw vrije tijd.
 • Zakelijk visum: Deze visa zijn geldig voor maximaal drie jaar en geven u meer vrijheid om door dit geweldige land te reizen. Ze zijn duurder in aanschaf en hebben meer tijd nodig om er klaar voor te zijn. Eigenlijk heb ik een hele gids geschreven over hoe je een Russisch zakenvisum kunt krijgen.
 • Werkvisum: Dit is het type visum dat je nodig hebt om in Rusland te werken.
 • Privé-visum: hiermee kunt u familieleden bezoeken en tot 3 maanden blijven. Ze zijn moeilijk te vinden en vereisen veel papierwerk.
 • Humanitaire visa: Humanitaire organisaties verstrekken humanitaire visa om diverse culturele, charitatieve of religieuze redenen.
 • Studentenvisum: Studentenvisa zijn visa voor mensen die in Rusland studeren.
 • Doorreisvisum: Zo’n visum heb je alleen nodig als je door Rusland moet reizen op weg naar een ander land.
Visum til Rusland

Waarom heb je een uitnodiging nodig?

De visumaanvraag begint met een uitnodiging. Het is het eerste document dat u nodig heeft voor uw visumaanvraag.

Als u voor zaken naar Rusland reist, heeft u een uitnodiging van een Russisch bedrijf nodig om een zakelijk visum af te geven. Voor werkvisa heeft u de uitnodiging nodig van het bedrijf dat u in dienst neemt. Studenten moeten worden uitgenodigd door de universiteit waar ze gaan studeren.

Als u een uitnodiging voor een toeristenvisum ontvangt, lees dan de kleine lettertjes, want veel reisbureaus zullen proberen u in bepaalde routes te plaatsen om u een uitnodiging te sturen.

Wat heb je nodig om een Russisch visum te krijgen?

Om een Russisch visum te verkrijgen, moet u het visumaanvraagformulier invullen. Vroeger gebeurde dit via de website van de Russische ambassade.

De vraag is de afgelopen jaren echter sterk gestegen. Om deze reden heeft de Russische ambassade alle visumaanvraagprocedures uitbesteed aan M/S VF Services Ltd., een van de belangrijkste partners van de Russische ambassade. Deze particuliere onderneming beheert de nieuwe website van het Russische visumcentrum.

Dankzij deze nieuwe dienst heeft u geen afspraak meer nodig en vermijdt u alle wachtrijen. Dat bespaart veel tijd!

Vingerafdrukken

Vanaf 10 december 2014 moeten Nederlandse burgers in het visumaanvraagcentrum hun vingerafdrukken, ook wel “biometrische gegevens” genoemd, laten afnemen.

Gelukkig hoef je geen afspraak te maken. Bezoek ze gewoon op het bovenstaande adres om je vingers te laten kleuren. Het proces is snel en eenvoudig. Als u andere diensten nodig heeft, vindt u ook fotocabines en afdrukfaciliteiten om u te helpen bij het aanvragen van uw visum.

Visumvereisten

Ten eerste moet u een uitnodiging voor visumondersteuning ontvangen van de persoon die u naar Rusland uitnodigt. Met uw uitnodiging in de hand moet u een reeks documenten voorbereiden. Dat is inclusief.

Nederlands paspoort

Uw Nederlandse paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn na het verstrijken van uw Russische visum. Daarnaast moet uw paspoort minimaal anderhalf jaar actief zijn geweest. Dus als je van plan bent om Rusland te bezoeken, heb je een volwassen paspoort nodig, maar een paspoort dat niet in de buurt van de vervaldatum is!

Paspoortgrootte Foto’s

Je hebt twee 35mm x 45mm foto’s nodig, waarvan er een naar je visum gaat. Houd bij het fotograferen rekening met alle overwegingen. Dat is inclusief:

 • Hoofd in het midden
 • Kijk rechtdoor
 • Geen accessoires of sieraden
 • Eenvoudige achtergrond
 • Geen haren die je gezicht verstoppen

Visumondersteunende documenten

Afhankelijk van het type visum moet u de relevante documenten aan het consulaat overleggen. U moet bijvoorbeeld uw hotelreservering bevestigen om een toeristenvisum te kunnen afgeven.

Voor een zakelijk visum moet u documenten verkrijgen die uw zaken met het Russische bedrijf dat u heeft uitgenodigd, bewijzen. Dit is meestal een schriftelijke verklaring met de volledige zakelijke informatie van de gastorganisatie en de gegevens van de persoon die de uitnodiging heeft geschreven.

Aanvraagformulier voor een Russisch visum

Om een aanvraag in te dienen, moet u het online aanvraagformulier invullen en vervolgens afdrukken op de website van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de aanvraagprocedure wordt u gevraagd om informatie te schrijven die u in uw visumdocumenten vindt, dus zorg dat u deze informatie eerst krijgt voordat u verder gaat. Klik hier

Wanneer aanvragen?

Het ophalen van al uw documenten en het aanvragen van een visum kost tijd, dus het is het beste om vroeg te beginnen. Begin ten minste een maand eerder om uw visum op tijd in te vullen. Als u in het bezit bent van een geldig paspoort en alle kopieën van uw documenten, kunt u het hele proces in ongeveer een week of een paar dagen voltooien als u kiest voor een versnelde visumaanvraag.

Hoeveel kost een Russisch visum?

Gelukkig niet zoveel als voorheen! Om uw visum te verkrijgen, moet u drie verschillende kosten betalen:

 • De uitnodigingsbrief voor visumondersteuning: Dit is het eerste document dat u nodig heeft en het is ook het goedkoopste. Een uitnodiging voor een toeristenvisum kost 15,90 EUR en een uitnodiging voor een zakenvisum ongeveer 30 EUR. Diensten zoals Rusland ondersteunen een garantie op de beste prijs om ervoor te zorgen dat u de laagste prijs krijgt.
 • Visumafhandelingstarief: Dit wordt ook wel consulaire belasting genoemd en zal u 35 EUR terugbetalen voor een normale visumaanvraag of ongeveer 70 EUR voor een versneld visum.
 • Verwerkingskosten: U zult ook verwerkingskosten moeten betalen, afhankelijk van het type visum. Regelmatige visumaanvragen kosten 35 EUR en de behandeling ervan neemt vijf werkdagen in beslag, en versnelde aanvragen worden de volgende werkdag behandeld, terwijl voor versnelde aanvragen 70 EUR kosten in rekening worden gebracht.

Meervoudige visa zijn iets duurder en als u uw paspoort per koerier naar het door u opgegeven adres van de Russische ambassade wilt terugkrijgen, moet u 10 EUR extra betalen.

Aanvraag voor een Russisch visum in Nederland

Dus nu je het proces kent, is het tijd om je vertrouwd te maken met het verkrijgen van je eigen Russische visum.

Hieronder zal ik mijn ervaringen zo gedetailleerd mogelijk presenteren. Als je al ervaring hebt met visa, kun je misschien alles doen met wat ik hierboven geschreven heb. Er zijn echter nog veel nuttige tips en details te vinden als u verder leest.

1. In het bezit zijn van een geldig paspoort

Zoals ik al zei, moet uw paspoort geldig zijn tot minstens 6 maanden na het verstrijken van uw visum. Daarnaast moet uw paspoort ten minste 18 maanden actief zijn. Anders wordt uw visumaanvraag afgewezen.

Nederlanden paspoort

Vergeet niet dat uw Russisch visum een extra document is dat u in uw paspoort moet plakken zodat u ten minste 2 blanco pagina’s tegenover elkaar nodig heeft. Anders kan uw paspoort uw nieuwe visum niet accepteren!

2. Het plannen van uw route

Dus, wat ga je doen met je Russische visum?

U moet de datum van de eerste en laatste dag van uw verblijf aangeven. Deze gegevens worden bepaald door de gegevens van uw reis. Daarom moet u uw reisroute van tevoren plannen voordat u uw visum aanvraagt.

Zelfs als u in- en uitreisdata moet instellen, hoeft u de aankoop van uw tickets niet af te ronden voordat uw visum is goedgekeurd. U kunt uw afspraken boeken via elk reisbureau of luchtvaartmaatschappij.

Als u echter een visum aanvraagt voordat u uw tickets koopt of in ieder geval boekt, kan het zijn dat u extra moet betalen om tickets voor de exacte dagen te vinden. Ook is het mogelijk dat u geen tickets vindt voor de exacte data, en dat kan u dwingen om uw reis naar Rusland te verkorten!

In het algemeen geldt: hoe eerder u uw tickets boekt, hoe goedkoper ze zijn. Dit betekent dat er een kleine kans bestaat dat je visum wordt geweigerd en dat je vastzit met tickets die je niet kunt gebruiken! Maak je geen zorgen, visumweigeringen zijn uiterst zeldzaam als je paspoort in orde is.

U kunt ook kiezen voor een visum voor een langere periode dan uw reis. Als u de dagen voor uw bezoek plant, kunt u zich de moeite besparen om tickets te boeken. Zorg er wel voor dat uw in- en uitstapdata gedekt zijn!

Nadat u uw vluchten heeft geboekt of van tevoren heeft geboekt, is het tijd om uw route nauwkeuriger te plannen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Welke steden gaat u bezoeken?
 • Waar ga je wonen?
 • Hoe reist u van plaats naar plaats?

U moet de steden die u gaat bezoeken aangeven. U moet er ook rekening mee houden of u tijdens de duur van uw visum meerdere binnenkomsten in Rusland zult doen. Als u bijvoorbeeld naar een buurland als China wilt gaan, moet u dit in uw reisschema opnemen.

Om accommodatie te vinden, kijk online en probeer verschillende bronnen. Sommige hotels bieden lagere prijzen op bepaalde platforms zoals Tripadvisor, Booking.com of Ostrovok (Russischtalig). Anderen geven u alleen de beste prijs als u rechtstreeks via hun website boekt.
Uw Russische reisroute kan zo complex of eenvoudig zijn als u wilt. U kunt een stedelijk avontuur beleven in Moskou, of de Trans-Siberische Alpen beklimmen en achterover leunen en genieten van de bezienswaardigheden.

3. Uitnodigingsbrieven voor Russische visumondersteuning in ontvangst te nemen

Zoals we al hebben gezien, heeft u een uitnodiging nodig voordat u uw visumaanvraag kunt indienen. Uw uitnodiging kan van verschillende bronnen komen. U kunt het zelf doen, via een agent of via uw hotel.

Vergeet niet dat zelfs als u uw uitnodiging via een hotel ontvangt, u in een ander hotel of appartement kunt verblijven zodra u aankomt. In tegenstelling tot wat veel agenten beweren, bent u bij aankomst niet gebonden aan één enkele accommodatie, zolang u zich in dezelfde stad bevindt.

Voor mij is de gemakkelijkste en goedkoopste manier via diensten zoals Russia Support of iVisa. Je hebt niet eens een hotelreservering nodig om een visum te krijgen. Je hebt alleen een Russische burger, een bedrijf, een hotel of een organisatie nodig om uitgenodigd te worden.

Uw visumsupport document

Elk van de hotels waar u verblijft of diensten zoals Rusland Support zal een uitnodiging voor visumondersteuning afgeven. De uitnodiging bestaat uit twee delen, beide gedrukt op één A4-pagina:

 • De Toeristentegoedbon: Dit omvat uw persoonlijke gegevens, uw reisroute en de hoteldiensten waarvoor u betaald heeft.
 • De bevestigingsbrief: Bevat persoonlijke informatie, maar ook gegevens over het gebruik van het hotel dat u gaat bezoeken. U moet de naam van de uitnodigende organisatie, het adres, het referentienummer en een bevestigingsnummer invoeren.

Hier is een screenshot van een actuele visumondersteuningsbrief voor een toeristenvisum:

Uitnodigingsbrieven Rusland

Uitnodiging Rusland aanvragen

Als u geen familielid of instelling heeft die u uitnodigt, kunt u ofwel uw visumuitnodiging ontvangen van een van de hotels waar u verblijft, ofwel via een agentschap zoals Russia Support of iVisa.

Hotels rekenen meestal aanzienlijk meer dan de bovenstaande diensten en het duurt langer voordat de uitnodiging bij u wordt afgeleverd.

Mijn suggestie is om een uitnodiging van Russia Support of iVisa te ontvangen en eenvoudigweg uw route te reserveren bij een hotel. Het is over het algemeen sneller, goedkoper en gemakkelijker.

Ook als u uw uitnodiging via deze bureaus ontvangt, kunt u van hotel veranderen zonder een nieuwe uitnodiging te ontvangen. Om een visum te verkrijgen, hoeft u alleen de steden waar u verblijft in uw reisschema op te nemen. U heeft geen hotelreservering nodig!

Nou, ik had het al over Rusland Support en iVisa. Het is tijd voor ons om ons meer te betrekken bij elke bediening. Dit zijn de twee beste die ik heb gevonden, dus je kunt degene kiezen die je verkiest. Beide diensten kosten ongeveer 17-18 EUR en garanderen de hoogste kwaliteit.

Russia Support

Russia Support

Russia Support garandeert de laagste prijs voor een uitnodiging voor slechts 17,90 EUR. Uw service is super eenvoudig te gebruiken en het formulier is intuïtief en gebruiksvriendelijk.

Russia Support stuurt u uw uitnodigingsbrief in printbare vorm. U kunt eenvoudig de visumuitnodiging van daar ophalen en deze tijdens de aanvraagprocedure met uw andere documenten combineren.

Als u alle informatie in orde heeft, ontvangt u binnen enkele minuten na uw aanvraag een uitnodigingsbrief, hoewel dit tijdens de spitsuren iets langer kan duren.

Russia Support behandelt meer dan honderd visa per dag (132 per dag de laatste keer dat ik het gecontroleerd heb) en JIJ kan de volgende zijn.

U kunt het proces hier starten.

Laten we elke stap hieronder zien:

Visum Informatie

 1. Kies uw nationaliteit
 2. Kies “toeristenvisum” als uw visumcategorie
 3. Vul uw reisdata in
 4. Kies uw type visum (één of twee binnenkomsten)
Uitnodiging Rusland naar Nederland

Toeristische informatie

Russische uitnodiging

Steden van verblijf

 1. Geef een overzicht van de steden die u wilt bezoeken
 2. Geef een lijst van de hotels waar u zult verblijven
 3. Geef een overzicht van alle steden en hotels die u zult bezoeken
Rusland uitnodiging

Bevestigingspagina

Bevestigingspagina Rusland Uitnodiging

Betalingsmethode

Selecteer een betaalmethode en voer vervolgens uw kaart-/betaalgegevens in.

Russische uitnodiging betalingsmethode

Uw uitnodiging ontvangen

En boem! Na enkele minuten ontvangt u een uitnodiging die er zo uitziet:

U moet nu de informatie van de uitnodiging in uw visumaanvraag invullen. De belangrijke dingen zijn:

 • Naam van de gastorganisatie
 • Adres van de gastorganisatie
 • Referentienummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Voucher en bevestigingsnummer

iVisa

iVisa is een van mijn favoriete diensten voor uitnodigingsbrieven. Het systeem is snel en zeer eenvoudig. Het beste van deze uitnodigingsprovider is dat u na het indienen van uw gegevens op de registratiepagina zowel de uitnodigings- als betalingsinformatie ontvangt. Als je niet zeker bent over andere aanbieders van uitnodigingen, ga dan met iVisa mee omdat je de uitnodiging ontvangt voordat je de betaling doet.

De huidige prijs is iets hoger in vergelijking met Rusland Support en bedraagt 16,90 EUR op het moment van schrijven van dit artikel.

Hier kunt u een uitnodigingsbrief aanvragen. (widget ivisa)

Ga als volgt te werk voor Russia Support:

Persoonlijke informatie

Vul uw naam en e-mailadres in om de uitnodiging en betalingsinformatie te ontvangen.

Voer in de informatiesectie van de klant de persoonlijke gegevens in die nodig zijn voor de uitnodiging.

Russische uitnodiging iVisa
Uitnodiging Rusland naar Nederland iVisa

Bevestigingspagina

Selecteer in de reisinformatie de datum van uw aankomst in en vertrek uit de Russische Federatie. Controleer het aantal items dat u wilt maken, of het nu gaat om één item, twee items of meer dan twee items. Voor een normale toeristische reis naar Rusland selecteert u “Toerisme” in het veld “Doel van het bezoek”.

Vervolgens moet u uw reisroute, elke stad waar u verblijft, het hotel en het adres opgeven. Als u in meer dan één stad en/of hotel wilt verblijven, klik dan op het “+”-teken om meer regels toe te voegen.

Uw uitnodiging ontvangen

iVisa uitnodiging Rusland

In de regel ontvangt u binnen een uur een e-mail met uw uitnodigingsbrief en betalingsinformatie.

Net als bij Russia Support hoeft u alleen maar de informatie van uw uitnodiging in uw visumaanvraag in te vullen (meer hierover hieronder). De belangrijke informatie is:

 • Naam van de gastorganisatie
 • Adres van de gastorganisatie
 • Referentienummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken
 • De voucher en het bevestigingsnummer

Het aanvraagformulier voor het visum in te vullen

Nu u alle belangrijke documenten en informatie voor uw bezoek bij elkaar heeft, kunt u hetbonline visumaanvraagformulier invullen.

Klik op deze link en begin met het invullen van het visumformulier.
In de aanvraag moet u persoonlijke informatie verstrekken, de reden voor het bezoek (toerisme, studie, werk), de route en de data van aankomst en vertrek, verzekeringsinformatie en andere informatie. Lees de stapsgewijze instructies om te weten te komen hoe u het formulier correct kunt invullen.

Voordat u de aanvraag kunt invullen, moet u eerst uw land en de taal selecteren waarin u het formulier wilt ontvangen. Nadat u het land en de taal hebt geselecteerd, klikt u op het vakje om aan te geven dat u de informatie hebt gelezen en klikt u op “Een nieuwe aanvraag invullen”.

Russisch visum formular online

Belangrijk!

 1. Het ingevulde formulier kan als PDF-bestand worden gedownload en moet aan beide zijden worden afgedrukt.
 2. U moet één formulier per persoon (volwassene of kind) invullen.
 3. Het moet allemaal ingevuld worden. Als er iets niet van toepassing is, vul dan “N/A” in. Als het antwoord “nee” of “geen van hen” is, voer dat dan in.
 4. Zorg ervoor dat de in- en uitreisdata dezelfde zijn als op de uitnodiging, of dat ze binnen dezelfde periode vallen.
 5. Nadat u het formulier heeft afgedrukt, ondertekent u het met uw handtekening. De aanvraagformulieren voor
 6. Kinderen onder de 18 jaar moeten worden ondertekend door een van de ouders.

Hieronder help ik u bij het invullen van het formulier met voorbeelden.

U kunt het formulier hier op elk moment invullen en opnieuw lezen. Zorg ervoor dat u uw applicatie-ID en wachtwoord onthoudt. Als u een van de gegevens vergeet, kunt u het formulier niet meer invullen en moet u opnieuw beginnen.

Russisch visum aanvraagformulier online

Visumgegevens

Het eerste deel van de aanvraag heet “Visumgegevens”. Hier moet u de volgende informatie invullen:

 • Uw nationaliteit
 • Of je nu een USSR of Russische nationaliteit had….
 • De reden van het bezoek, de visumcategorie en het type visum
 • Aantal verplichte binnenkomsten in Rusland (enkele, dubbele of meervoudige binnenkomsten)
 • Datum van binnenkomst in Rusland
 • Vertrek uit Rusland
Russisch visum Nederlande online formulier - Visumgegevens

Klik op de knop Volgende.

Persoonlijke gegevens

De volgende stap is het invoeren van uw persoonlijke gegevens zoals deze in uw paspoort staan in KAPITAAL VERLETTINGEN.

Voer de volgende gegevens in:

 1. Achternaam (in hoofdletters, zoals aangegeven in het paspoort)
 2. Voornaam, middelste naam, paternaam (in hoofdletters, zoals aangegeven in het paspoort)
 3. Als u ooit andere namen heeft gehad: geboortenaam, pseudoniemen, heilige namen, enz., dan kunt u deze vinden in onze database.
 4. Uw geslacht
 5. Geboortedatum
 6. Geboorteplaats
 7. Of je nu in Rusland geboren bent
Rusland Visum - Persoonlijke gegevens

Klik op Volgende.

Paspoort details

Het derde deel van het aanvraagformulier heet “Paspoortgegevens”. Geef de volgende informatie op:

 • Gelieve de serie en het nummer van uw paspoort te vermelden.
 • Datum van afgifte van het paspoort in dd/mm/jjjjjj formaat
 • Vervaldatum van het paspoort in hetzelfde formaat
Russisch visum online formulier - paspoort details

Klik op Volgende.

Bezoek details

In de volgende sectie dient u de details van uw bezoek te specificeren. In deze rubriek moet u informatie uit uw visumondersteuningsbrief verstrekken (als u deze instructies opvolgt, moet u deze al hebben). Als u nog niet in het bezit bent van uw visumondersteuningsbrief/uitnodiging, scroll dan naar boven om de snelste en goedkoopste manier te vinden om deze uitnodiging te ontvangen.

 • Welke instelling gaat u bezoeken?
 • Als u heeft gekozen voor een toeristenvisum, selecteer dan “Reisbureau”. Voer vervolgens de naam van het reisbureau en het adres in. Vermeld het referentienummer en het bevestigingsnummer van de uitnodiging.
 • Als u een zakenvisum hebt gekozen, selecteer dan “Organisatie” en voer de gegevens van de uitnodiging in.
 • Als u een privé-visum heeft gekozen, selecteer dan “Individueel” en voer de naam, geboortedatum en adres van de gastheer in.
 • Als u een doorreisvisum heeft, selecteert u “Geen”.
 • Vermeld uw volledige reisroute van uw verblijf in Rusland. Vermeld elke stad die u bezoekt in de juiste volgorde. Voer slechts één plaats per veld in. Om een nieuwe stad te selecteren, klikt u op “Toevoegen”.
 • Als u een ziektekostenverzekering heeft voor uw reis naar Rusland, kies dan voor “Ja” en geef deze het
 • de naam van de verzekeringsmaatschappij en het nummer van het verzekeringscertificaat.
 • Vermeld of je al in Rusland was. Zo ja, vermeld dan hoe vaak u in Rusland bent geweest en de datum van uw laatste bezoek aan Rusland.
Russisch visum Bezoek details

Overige informatie

 • In het volgende gedeelte moet u andere informatie over uzelf verstrekken, waaronder de volgende informatie:
 • Uw huidig thuisadres
 • Uw telefoonnummer
 • Uw faxnummer (als u er geen heeft, kies dan “Geen”).
 • Uw e-mail adres
 • Ben je momenteel aan het werk of aan het studeren? Als het antwoord ja is, moet u zowel het adres van het werk als het adres van het werk invoeren.
 • Universiteit, alsmede de functie, het adres, het telefoonnummer, het faxnummer en het e-mailadres.
 • Als u reist met een familielid of een kind jonger dan 16 jaar dat in uw paspoort staat vermeld, geef dan hun gegevens door.
 • Geef aan of u familie heeft in Rusland.
Russisch visum uit Nederland

Datum gegevens

Gefeliciteerd, je hebt het bijna gehaald!

Nu moet u het dichtstbijzijnde Visa Application Center in uw locatie vinden om uw documenten persoonlijk in te dienen.

Kies tot slot waar u uw visum gaat verwerken. U heeft 2 opties voor het Visa Application Centre:

Russisch visum uit Nederland online

Pagina’s samenvatten en downloaden

Nadat u klaar bent, komt u op een overzichtspagina waar u alle ingevoerde gegevens kunt bekijken. Controleer of alles in orde is en klik op de knop Opslaan.

Op de downloadpagina kunt u uw toepassing direct op een A4-pagina afdrukken of als PDF-bestand opslaan.

Rusland visum uit Nederland online formulier

5. Het formulier af te drukken, in te vullen en te ondertekenen

We zijn er bijna! Druk nu het visumaanvraagformulier af en onderteken het. Je moet een pasfoto bijvoegen, zoals we al gezien hebben.

Vergeet niet:

 • Hoofd in het midden
 • Kijk rechtdoor
 • Geen accessoires of juwelen of sieraden
 • Eenvoudige achtergrond
 • Geen haren die je gezicht verstoppen

Meer informatie over biometrie en acceptabele visumfoto’s vindt u hier op de officiële site.

6. Rekeningafschriften voor directeuren, zelfstandigen, thuiswerkers en werklozen

Als u in een van de bovenstaande categorieën valt, moet u een rekeningoverzicht van drie maanden bijvoegen.

In deze verklaringen moet u bewijzen dat u tijdens uw verblijf een creditsaldo van minstens 100 EUR/dag had.

Bel uw bank en laat u de desbetreffende afschriften toesturen. U kunt ze dan bij uw aanvraag voegen.

7. Breng alles naar het visumaanvraagcentrum.

HET IS VERTELD!

Neem nu het afgedrukte formulier mee naar het dichtstbijzijnde applicatiecentrum. Vergeet niet dat dit in orde is:

U moet fysiek naar de ambassade komen om uw vingerafdrukken te halen voor het invullen van uw visumaanvraag. Het is mogelijk dat u gevraagd wordt uw paspoort te deponeren voor de duur van de procedure.

8. Het volgen van uw toepassing

Na uw aanvraag moet u wachten tot deze is verwerkt. Hier kunt u de status van uw aanvraag volgen.

Wanneer uw visum klaar is, moet u uw ontvangstbewijs tonen als bewijs van afgifte van uw paspoort.

Vergeet niet dat het tot 5 dagen kan duren voordat een aanvraag is voltooid, terwijl een versnelde aanvraag (meestal) de volgende werkdag wordt afgerond.

9. Ziektekostenverzekering

Terwijl u wacht, is het een goed idee om de ziektekostenverzekering voor uw reis te bekijken. Dit is geen wettelijke verplichting voor Nederlanders die Rusland bezoeken, maar het is nuttig om er een te krijgen en het kost bijna niets.

De reisverzekering vergoedt u in geval van annulering van uw vluchten en dekt alle medische kosten die tijdens uw bezoek worden gemaakt.

Wat moet u doen nadat u uw visum hebt ontvangen?

Je hebt net je gloednieuwe visum gekregen. Wat nu?

Terwijl u klaar bent om Rusland te bezoeken, moet u nog twee stappen ondernemen: Uw migratiekaart en uw visumregistratie.

U kunt de migratiekaart bij het douanekantoor invullen als u in Rusland aankomt. De meeste hotels voltooien de visumregistratie zodra een klant aankomt.

Als u door Rusland reist, zorg er dan voor dat u altijd uw paspoort, migratiekaart en registratieaccreditatie bij u draagt als u gevraagd wordt deze aan een wetshandhavingsfunctionaris voor te leggen.

Migratiekaart

Migratiekaart Rusland

Als u voor het eerst Rusland binnenkomt, moet u uw migratiekaart invullen. Dit gebeurt meestal op luchthavens en tijdens de paspoortcontrole. Het is snel, vrij en pijnloos.

De migratiekaart bestaat uit twee delen. Een deel blijft bij de grenspolitie en het tweede deel wordt aan u overhandigd. Bewaar altijd je immigratiekaart bij je om te bewijzen hoe je in Rusland bent gekomen.

Je hebt ook je migratiekaart nodig om het land te verlaten, dus verlies hem niet!

Visumregistratie

Visumregistratie Rusland

Nadat u in Rusland bent aangekomen en uw migratiekaart heeft ontvangen, heeft u 7 werkdagen de tijd om uw visum te registreren. Dit geldt niet als u minder dan 7 werkdagen blijft.

Door uw Russisch visum te registreren, informeert u in principe de autoriteiten waar u verblijft. U moet uw visum registreren voor elke stad die u bezoekt. Hiervoor dient u een kort registratieformulier in te vullen.

Hotels registreren automatisch uw visum. Maar, als u van plan bent om in een Airbnb appartement te verblijven, moet u uw Russische gastheer of -vrouw vragen om de registratiestap te voltooien.

In de samenvatting

Dus, laten we samenvatten wat we tot nu toe geleerd hebben:

 1. U heeft een geldig paspoort nodig dat minstens 18 maanden oud is en meer dan 6 maanden na uw bezoek aan Rusland vervalt.
 2. U heeft ook een uitnodigingsbrief nodig van diensten zoals Russia Support of iVisa voor 17,90 EUR.
 3. U heeft meer documenten nodig, waarvan de meeste gemakkelijk en pijnloos kunnen worden verzameld.
 4. Vul hier het visumaanvraagformulier met alle documenten in.
 5. Print en onderteken het visumaanvraagformulier en voeg vervolgens uw foto bij.
 6. Breng de ondertekende aanvraag naar een van de gratis visumaanvraagcentra.
 7. Wacht 5 dagen (1 dag voor versnelde aanvragen) en BOOM, je Russische visum is eindelijk READY!

Heeft u uw nieuwe visum? Maak je klaar om van Rusland te genieten!

Nu je een nieuw Russisch visum hebt, is het tijd om je reis naar Rusland grondig te plannen!

welkom in Rusland

Waar ga je wonen? Welke attracties zal je zien? Hoe verplaats je je in elke verbazingwekkende Russische stad?

Bekijk mijn andere blog inzendingen voor veel nuttige informatie voor mensen die dit geweldige land bezoeken. Ik heb veel werk en onderzoek in mijn artikelen gestoken, en ik hoop dat ik jullie vandaag geholpen heb met het verkrijgen van een visum om te zien wat voor geweldige bezienswaardigheden Rusland te bieden heeft!

Als u opmerkingen of vragen heeft, zou ik die hieronder graag willen horen. Dank u. Dank u. Dank u.

Author

Write A Comment