De uitnodigingsbrief is een noodzakelijk document om een visum voor Rusland te verkrijgen. Ik heb in het verleden bij een aantal hotels en Russische touroperators om uitnodigingen gevraagd en wil in dit artikel mijn ervaringen met dit document (ook wel Visum Support Letter genoemd) delen, omdat het voor velen veel twijfels en vragen oproept als het gaat om het aanvragen van een visum voor Rusland.

Wat is de uitnodiging voor Rusland?

De uitnodiging is een document waarmee een persoon die in Rusland woont – dit kan een privé-persoon of een zakenpartner zijn – u uitnodigt om hen te bezoeken, of het nu voor een vakantie, een zakelijk of privébezoek is, of om te studeren.

Om een visum voor Rusland aan te vragen is dit document verplicht en mag het niet verward worden met de hotelreservering – dit zijn twee totaal verschillende documenten. Voor het verkrijgen van een visum voor Rusland is geen hotelreservering vereist. Voor andere visa, zoals het visum voor China, is het meestal nodig om een hotelreservering aan te bieden, maar dit is niet het geval voor het Russische visum.

Welke soorten uitnodigingsbrieven bestaan er voor Rusland?

Afhankelijk van de reden van uw reis zijn er verschillende soorten uitnodigingsbrieven. De meest voorkomende zijn de volgende:

Uitnodiging Rusland voor toeristen (indien u in hotels of appartementen verblijft)

De toeristische uitnodiging voor Rusland is de meest voorkomende van allemaal en is verplicht om een toeristenvisum aan te vragen. Het kan worden uitgegeven door:

 • Het hotel of de hotels waar u verblijft. Sommige hotels bieden de brief gratis aan, maar de meeste hotels rekenen een vergoeding voor de tentoonstelling. Tegenwoordig geven steeds minder hotels gratis uitnodigingen uit. Als u er echter een heeft gevonden die dat wel doet, houd er dan rekening mee dat als u besluit deze reservering te annuleren en van hotel te veranderen, er een boete van maximaal 5.000 roebel kan worden opgelegd. Deze wordt gedebiteerd van de creditcard die voor de oorspronkelijke reservering is gebruikt of wordt u per e-mail of fax toegestuurd, afhankelijk van het geval.
 • Russische touroperators, goedgekeurd door het Russische Bureau voor Toerisme van het ministerie van Economische Ontwikkeling. De lijst van Russische touroperators die gerechtigd zijn om uitnodigingen te versturen is te vinden op de volgende link. (helaas bestaat de site alleen in het Russisch). Sommige van deze touroperators bieden u de mogelijkheid om de uitnodigingsbrief binnen 5 minuten online te ontvangen – met vermelding van de hotels waar u van plan bent te verblijven. Als u echter in andere hotels verblijft, zal er geen boete worden opgelegd. U ontvangt de visumuitnodigingsbrief als PDF-bestand, dat u vervolgens afdrukt en samen met de rest van de benodigde documenten presenteert. In het laatste deel van dit artikel zal ik uitleggen hoe je online een uitnodigingsbrief kunt aanvragen.
Uitnodiging Rusland aanvragen

Een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden is dat hosts van Airbnb, Wimdu, Tripping, CouchSurfing, Interhome, HomeAway, VRBO, HomeStay of soortgelijke platforms geen uitnodigingen aan toeristen kunnen sturen.

Uitnodiging Rusland voor privé-reizen (als u op bezoek bent bij vrienden of familie)

Uitnodiging Rusland voor privé-reizen

Als een Russisch familielid of vriend die in Rusland woont u als gast uitnodigt, heeft u een uitnodigingsbrief nodig om een privé-visum aan te vragen. Deze uitnodigingsbrief voor een privé-reis wordt in Rusland uitgegeven door uw vriend of familielid en kan op de volgende twee manieren worden gedaan:

 • Persoonlijk in een van de kantoren van het Directoraat-generaal Migratie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland (afgekort GUVM en voorheen bekend als FMS).
 • Online op de website van de Russische regering:www.gosuslugi.ru

Zakelijke uitnodiging (als u Rusland professioneel wilt binnenkomen)

Zakelijke uitnodiging Rusland

Om een zakenvisum voor Rusland aan te vragen, heeft u een zakelijke uitnodiging nodig, die u kunt aanvragen bij het Russische bedrijf dat u uitnodigt. Dit vraagt om de brief via het Directoraat-generaal voor Migratie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland. De uitnodiging wordt dan hetzij op papier (verzending per post vereist), hetzij in elektronische vorm gedaan.

U kunt de uitnodigingsbrief echter ook zelf verkrijgen. Veel gespecialiseerde visumbureaus bieden u de mogelijkheid om de zakelijke uitnodiging voor een visum in Rusland online te kopen.

Uitnodigingsbrief voor studenten (als u zich inschrijft aan een universiteit of school)

Als je een uitnodigingsbrief nodig hebt voor een studentenvisum in Rusland, moet je contact opnemen met de onderwijsinstelling (universiteit, academie of school). Zij zal de uitnodigingsbrief uitgeven en naar u opsturen.

Uitnodigingsbrief voor transitoritten (niet vereist)

Om een doorreisvisum aan te vragen, is geen uitnodigingsbrief vereist en is er over het algemeen geen uitnodigingsbrief voor doorreis. In plaats van een uitnodiging moeten aanvragers van een doorreisvisum de volgende documenten kunnen overleggen:

 • Vliegtickets voor het in- en uitstappen uit Rusland.
 • Het visum van het land van bestemming (bijv. China, India, Japan), dat niet vereist is als de nationaliteit van de aanvrager de toegang tot het land van bestemming zonder visum toestaat.

Andere soorten uitnodigingsbrieven

Naast bovengenoemde uitnodigingen zijn er nog andere soorten uitnodigingen, zoals die voor het starten van de werkzaamheden, voor journalisten, voor deelnemers aan wetenschappelijke, artistieke of culturele activiteiten, voor deelnemers aan internationale sportevenementen (en hun begeleiders), voor deelnemers aan uitwisselingsprogramma’s tussen zustersteden, voor chauffeurs die internationaal personen- of vrachtvervoer verzorgen en vele andere.

In welke vorm moet de uitnodigingsbrief worden opgesteld?

Normaal gesproken is het een eenzijdig bedrukt DIN A4-document dat gestempeld en gesigneerd wordt door de privé-persoon of het bedrijf dat u uitnodigt. Dit document bevat ook uw persoonlijke gegevens en de plaats waar u in Rusland zult verblijven, aangezien de Russische autoriteiten op de hoogte moeten worden gesteld van waar u in Rusland zult verblijven.

De meest uitgegeven uitnodigingsbrief is die voor de toeristische reis. Het bestaat uit twee verschillende delen, maar ze lijken sterk op elkaar:

 • Het contract voor toeristische diensten (Toeristische Voucher). Dit document bevestigt dat u een hotelreservering in Rusland heeft gemaakt en bevat ook uw persoonlijke gegevens en de steden die u tijdens uw verblijf zult bezoeken, de diensten die het hotel aanbiedt en het bewijs dat u voor de hotelreservering heeft betaald.
 • De bevestigingsbrief, die, zoals de naam al aangeeft, de bevestiging is van het hotel voor uw verblijf. Dit document bevat ook uw persoonlijke gegevens en de accommodatie waarin u verblijft

Aan het begin van dit artikel vindt u enkele voorbeelden van toeristische uitnodigingen. Ik heb uitnodigingsbrieven ontvangen van verschillende Russische touroperators en het formaat is voor alle Russische touroperators zeer vergelijkbaar.

Om een visum aan te vragen, volstaat het de uitnodigingsbrief per e-mail of, in voorkomend geval, per fax in gedrukte vorm te ontvangen, aangezien het originele document normaal gesproken niet hoeft te worden overgelegd.

Houd er echter rekening mee dat voor sommige soorten zakelijke uitnodigingen en ook voor sommige privé- of studiereizen, het origineel moet worden ingediend en naar Rusland moet worden verzonden.

Welke periode moet de uitnodigingsbrief bestrijken?

Dit is heel eenvoudig: als u uw visum aanvraagt van 1 tot 10 augustus, moet in de uitnodigingsbrief worden vermeld dat deze ten minste de periode van 1 tot 10 augustus beslaat. De uitnodigingsbrief kan altijd een langere periode bestrijken, bijvoorbeeld van 31 juli tot 12 augustus, maar nooit een kortere periode, omdat geen enkele dag of nacht in Rusland ongerechtvaardigd kan blijven.

Wat moet ik doen als ik in meerdere hotels in Rusland verblijf en meerdere uitnodigingsbrieven nodig heb?

Als u in twee of meer hotels verblijft, moet u contact opnemen met elk van deze hotels, zodat elk van deze hotels een uitnodigingsbrief zal uitgeven voor uw gehele verblijf in de omgeving.

Sommige hotels zijn bereid om een uitnodigingsbrief uit te geven voor de gehele duur van uw verblijf in Rusland, maar dit wordt steeds zeldzamer. In de regel ontvangt u de uitnodiging voor precies de dagen/nachten die u in het betreffende hotel doorbrengt.

Als u een heen- en terugreis maakt en in meerdere hotels verblijft, is het altijd makkelijker om uw uitnodigingsbrief door een erkende Russische touroperator te laten uitgeven.

En hoe werkt de uitnodiging als ik een nacht in de trein doorbreng?

Als u naar Rusland reist en in Moskou bent van 1 tot 5 augustus, de nacht van 5 augustus in de trein naar St. Petersburg doorbrengt en van 6 tot 10 augustus in St. Petersburg bent, dan heeft u een uitnodigingsbrief nodig die minstens de periode van 1 tot 10 augustus aangeeft.

Het is niet nodig dat in de uitnodigingsbrief staat dat u een nacht in de trein gaat overnachten. Het is voldoende dat de nacht die u in de trein doorbrengt binnen de aangegeven periode valt.

Nog een voorbeeld: ervan uitgaande dat uw reis binnen Rusland begint met een nacht in de trein (bijv. de nacht van 1 augustus), overnacht u van 2 op 5 augustus in een hotel in Moskou en keert u vervolgens terug naar huis. De uitnodigingsbrief moet derhalve betrekking hebben op de periode van 1 tot en met 5 augustus. Als het hotel u alleen voor de overnachtingen in het hotel kan uitnodigen (in dit geval van 2 tot 5 augustus), is het eenvoudiger om de uitnodigingsbrief voor de gehele periode bij een Russische touroperator te kopen.

Een laatste voorbeeld: Als u met de trans-Siberische spoorlijn reist, moet de uitnodigingsbrief de gehele reisperiode bestrijken, bijvoorbeeld van 1 tot 15 augustus, ongeacht of u op bepaalde dagen in de trein verblijft. In dit geval moet de uitnodiging ook de steden aangeven waar u verblijft, maar niet de steden die u alleen voor een dag bezoekt of doorkruist.

Rusland Uitnodiging: prijs

Russische touroperators bieden uitnodigingsbrieven aan toeristen tegen verschillende prijzen, die normaal gesproken variëren van 15 tot 50 euro. Er moet echter altijd voor worden gezorgd dat het een touroperator is met een geldige vergunning die is goedgekeurd door het Russische Bureau voor Toerisme van het ministerie van Economische Ontwikkeling. Als u besluit om uw visum door een visumbureau te laten verwerken, kan de prijs hoger zijn.

De prijs is afhankelijk van twee factoren:

 • Uiteraard staat het elke touroperator vrij om zijn eigen tarieven vast te stellen, maar uiteindelijk geven ze allemaal hetzelfde type uitnodigingsbrief uit. Het is echter belangrijk om in dit stadium te controleren of de touroperator een vergunning heeft van het Russische Agentschap voor Toerisme en of zijn vergunning geldig is. Geldigheid is een belangrijk aspect, aangezien ik verschillende gevallen heb gezien waarin toeristen in het Russische consulaat de uitnodigingsbrief van de reisorganisator geweigerd werd omdat zijn vergunning was verlopen. Hoewel de touroperator het geld terugbetaalde, was het een grote tijdverspilling.
 • De prijs is ook gebaseerd op de nationaliteit van de aanvrager. De uitnodigingsbrief is bijvoorbeeld goedkoper voor Europese burgers of personen met een paspoort uit de Verenigde Staten, Japan of Australië, terwijl de prijs hoger is voor burgers uit landen die in Rusland “immigratierisico’s” worden genoemd. Zo bieden Russische touroperators uitnodigingsbrieven aan burgers van Afrikaanse landen en ook sommige Aziatische landen (zoals India of China) tegen een hogere prijs.

Ben ik verplicht om in het in de uitnodigingsbrief genoemde hotel te verblijven?

Als u de uitnodigingsbrief via een bevoegde Russische touroperator heeft ontvangen, bent u vrij om in het in de uitnodigingsbrief genoemde hotel te verblijven of een ander hotel te kiezen. Vaak geven de aanvragers geen hotels aan en laten zij dit over aan de touroperator, die willekeurig de hotels specificeert. U kunt kiezen tussen een hotel of het hotel waar u verblijft.

Niemand zal controleren of u in het in de uitnodigingsbrief aangegeven hotel heeft verbleven, zodat u ook kunt besluiten om in het huis van vrienden of familie of in privé-appartementen te verblijven.

Eén ding moet echter in aanmerking worden genomen: Als u de uitnodiging van het geboekte hotel gratis heeft ontvangen en vervolgens besluit om daar niet te blijven en een andere te kiezen, zal het hotel u een boete van maximaal 5.000 roebel / ~70 EUR van de voor de reservering gebruikte creditcard in rekening brengen.

Let er ook op dat u de volgende fouten niet maakt, wat helaas vaak gebeurt: Vermeld het adres van een privé-appartement (van vrienden of familieleden) niet in de uitnodigingsbrief, aangezien het agentschap een visum nodig heeft voor privé-reizen en er geen toeristenvisum kan worden aangevraagd.

Moet ik alle steden die ik bezoek in de uitnodigingsbrief vermelden?

In de uitnodigingsbrief hoeft u alleen maar aan te geven in welke steden u minstens één nacht zult verblijven, zodat het niet nodig is om de steden die u gaat bezoeken of doorkruisen op te sommen.

De steden die u in het inschrijvingsformulier opgeeft, moeten overeenkomen met de steden die u in de uitnodigingsbrief opgeeft.

Als u in veel steden verblijft (bijv. als u de trans-Siberische of transmongolische spoorwegen neemt), is het mogelijk dat u in sommige uitnodigingsformulieren niet meer dan 5 steden kunt opgeven. In dit geval is het voldoende om de vijf steden aan te geven waar u de meeste tijd zult doorbrengen (dezelfde steden moeten in de uitnodigingsbrief worden aangegeven).

Wat gebeurt er als ik besluit een stad te bezoeken die niet in mijn uitnodiging staat vermeld?

Dat is geen probleem. Zodra u het visum heeft ontvangen, kunt u zich vrij verplaatsen in Rusland.

Wat gebeurt er als ik besluit een in mijn uitnodigingsbrief genoemde stad niet te bezoeken?

Dat is ook geen probleem. U bent niet verplicht om de steden te bezoeken die in uw visumaanvraag en uitnodigingsbrief staan vermeld.

Enkele bijzondere gevallen

Voor sommige landen, zoals Frankrijk, als uw geplande reis naar Rusland langer dan 13 dagen duurt, moet u ook de volgende documenten indienen:

 • Een gedetailleerd programma van uw verblijf in Rusland, dat u kunt opvragen bij de touroperator die u de uitnodigingsbrief heeft gestuurd. Om het programma aan te maken, heeft de touroperator uw reisschema nodig, ook wanneer u in elke stad zult zijn. Een ondertekende en gefrankeerde routebeschrijving zal u dan worden toegestuurd. De touroperators die u in de volgende sectie vindt, kunnen dit gedetailleerde programma voor u samenstellen.
 • Hotelreserveringen die de volledige betaling van de reservering bevestigen (factuur op uw naam, betalingsbewijs of bankafschrift indien u met een creditcard of bankoverschrijving heeft betaald). U kunt ook een bevestiging van uw hotelreservering sturen, maar veel hotels rekenen de kamerprijs pas na uw vertrek

Hoe krijg je een uitnodigingsbrief in slechts vijf minuten

In deze blog vindt u drie diensten van geautoriseerde Russische touroperators waarmee u uw uitnodigingsbrief binnen 5 minuten in uw hand kunt houden. De volgende zijn beschikbaar:

Waarom plaats ik deze en niet andere organisatoren in mijn blog? Daar zijn vier eenvoudige redenen voor:

 • In de eerste plaats omdat ik in het verleden meerdere malen gebruik heb gemaakt van deze touroperators en dus weet dat de visumafhandeling soepel verloopt en dat zij erkende Russische touroperators zijn met een geldige vergunning.
 • Ten tweede omdat u met deze drie dienstverleners de uitnodigingsbrief snel en eenvoudig online (zonder wachttijden) kunt ontvangen.
 • Ten derde, omdat het relatief goedkope dienstverleners zijn in vergelijking met andere aanbieders.
 • Ten vierde, omdat het gemakkelijk is om de noodzakelijke gegevens uit de uitnodigingsbrief voor het invullen van het visumaanvraagformulier te identificeren: De naam van de organisatie, het adres, het referentienummer en het bevestigingsnummer (ik zal u precies vertellen welke nummers hieronder staan).

Russia Support

Naam van de organisatie: VOYAGE EXPO, Ltd (ingeschreven in het register van touroperators van het Russische Bureau voor Toerisme).
Adres: 111674, Moskva, ul. Rozhdestvenskaja, d.6. pom V, kom 5.
Referentienummer: 020215
Bevestigingsnummer: dit is verschillend in elke uitnodigingsbrief.

De uitnodiging kan worden aangevraagd via de volgende link.

Uitnodiging Rusland naar Nederland
Russische uitnodiging
Rusland uitnodiging Russia.support
Bevestigingspagina Rusland Uitnodiging
Russische uitnodiging betalingsmethode

Visa Partner

De uitnodiging kan worden aangevraagd via de volgende link.

Russische uitnodiging Visum Partner
Uitnodiging Rusland naar Nederland - Visum Partner
Visum toeristische uitnodiging Rusland

Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen om uw uitnodigingsbrief voor Rusland te ontvangen. Hieronder kunt u uw opmerkingen of vragen achterlaten. Als je het nuttig zou vinden, dan zou ik erg blij zijn als je het zou delen op je sociale netwerken. Hartelijk dank.

Author

Write A Comment