Wat is een Russisch zakenvisum?

Uw belangrijkste prioriteit voordat u in Rusland reist is het aanvragen van een Russisch visum. U moet weten welk type visum u voorafgaand aan uw reis dient te verkrijgen. De meest voorkomende is het toeristenvisum, maar als je voor een lange periode of voor een specifiek doel, zoals zaken, moet blijven, kun je overwegen om een zakenvisum te krijgen.

Een zakenvisum wordt namelijk verstrekt aan reizigers die naar Rusland komen voor officiële of particuliere zaken (bijvoorbeeld: het uitvoeren van een commerciële activiteit of het voeren van professionele onderhandelingen). Het is ook de beste optie voor mensen die hun exacte route niet kennen, die meer dan 30 dagen in Rusland willen zijn of die het land meerdere malen in een bepaalde periode willen binnenkomen. Het kan geleverd worden voor een enkele of dubbele vermelding tot 90 dagen. Maar ook voor een meervoudige inschrijving tot 12 maanden.

Let op, volgens de Russische wet wordt het zakenvisum voor een verblijf in het land van maximaal 90 dagen per 180 dagen toegekend. Met andere woorden, als je een meervoudig zakelijk visum hebt en je verblijft voor 3 maanden op rij, kan je pas na 3 maanden terugkeren naar Rusland.

Een zakelijk visum geeft je ook geen werkvergunning. Het betekent dat je niet in Rusland mag werken, als je een werkvergunning wilt, moet je een werkvisum aanvragen. Het betekent ook dat je in Rusland geen enkele vergoeding kunt verwachten.

Vereisten voor Russische zakenvisa

Om het zakenvisum te verkrijgen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

 • Allereerst heb je een geldig paspoort nodig, in goede staat (geen krassen of beschadigingen) met minstens twee blanco bladzijden. Uw paspoort moet geldig zijn voor een periode van minimaal 6 maanden na het verstrijken van uw visum.
 • Je hebt ook twee recents ID-foto’s nodig (maximaal zes maanden oud), in kleur, die duidelijk je gezicht laten zien zonder gezichtsuitdrukking of enige vorm van accessoires zoals een bril of hoed. De afmeting van uw foto moet 3,5cm x 4,5cm (1,18 bij 1,57 inch) zijn.
 • Ten tweede moet u een uitnodigingsbrief ontvangen voordat u het online visumaanvraagformulier invult, omdat informatie van de uitnodiging nodig is om deze in te vullen (zoals het uitnodigingsnummer, de naam van de organisatie die u uitnodigt, het fiscaal identificatienummer en het adres). Deze originele uitnodigingsbrief kan worden verstrekt door een bevoegd Russisch bedrijf, door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken of het ministerie van Binnenlandse Zaken en zijn vertegenwoordigers.
 • Zodra u uw uitnodiging ontvangt, moet u het aanvraagformulier voor een zakelijk visum invullen. U moet het document invullen, twee keer afdrukken en beide exemplaren ondertekenen. Ter informatie, aan het einde van uw online aanvraag wordt u gevraagd om te kiezen tussen verschillende opties met betrekking tot uw visumafgiftekantoor. Selecteer het Russische consulaat of het visumaanvraagcentrum van uw keuze. U zult deze plaats moeten bezoeken en alle documenten die in deze sectie worden vermeld persoonlijk moeten indienen om uw visum te ontvangen.
 • Om uw visum te krijgen moet u ook kosten betalen. Uw kosten kunnen veranderen afhankelijk van het type visum dat u aanvraagt (enkele, dubbele of meervoudige binnenkomst). Het is noodzakelijk om 100€ te voorzien voor een zakenvisum voor dubbele binnenkomst. Deze prijs is inclusief de kosten voor het beheer van uw aanvraag en de kosten van uw uitnodigingsbrief. Voor Europese burgers moet u ook een ziektekostenverzekering afsluiten die de totale duur van uw verblijf, vermeld op uw visum, dekt. Houd er rekening mee dat als u in het verleden al een Russisch visum heeft verkregen, een kopie van uw vorige visum bij uw nieuwe aanvraag moet worden gevoegd.

De visumaanvraagprocedure kan tijd in beslag nemen. Dit is de reden waarom u ten minste 45 dagen voor uw reis moet beginnen met uw aanvraag. Merk op dat u uw aanvraag niet meer dan 90 dagen van tevoren kunt starten.

Uitnodigingsbrief voor Russische zakenvisa

Vergeet niet dat de uitnodigingsbrief voor een zakelijk visum een document is dat u welkom heet in de Russische Federatie. Het stelt de Russische autoriteiten in staat om het doel en de wettigheid van uw verblijf te kennen. Ook als u kiest voor een zakenvisum vanwege de flexibiliteit en de duur ervan, kunt u geen uitnodigingsbrief met vermelding van activiteiten zoals ”sightseeing”’ verstrekken. Zelfs als u niet echt een bedrijfsactiviteit uitoefent, is het belangrijk om een uitnodigingsbrief van een van de onderstaande diensten te ontvangen en een zakelijke, commerciële of professionele intentie aan te geven.

Dus, zoals we al eerder zeiden, kunt u het visumaanvraagformulier niet invullen zonder uw Russische zakelijke uitnodigingsbrief te hebben ontvangen. Deze brief kan ook wel eens bedrijfsvisumondersteunende brief worden genoemd. U kunt dit document op verschillende manieren verkrijgen. De zakelijke uitnodigingsbrief kan immers worden verzonden door het ministerie van Buitenlandse Zaken (MFA), het FMS (ministerie van Binnenlandse Zaken), het Telexkanaal of een erkende Russische onderneming.

Als u in Rusland wilt reizen om een zakelijke activiteit uit te oefenen met een in het land gevestigd Russisch bedrijf, moet u het bedrijf vragen om een uitnodigingsbrief via de FMS te regelen. Het bedrijf dat u uitnodigt, moet een aanvraag bij de FMS invullen en alle informatie en documenten verstrekken die nodig zijn om een uitnodiging te kunnen versturen. De uitnodiging kan op papier of elektronisch (elektronische zakelijke uitnodigingsbrief met FMS-barcode) worden verstrekt. De aanvraag om de uitnodigingsbrief met FMS-barcode te verkrijgen is dezelfde als de aanvraag om de papieren versie te verkrijgen. Het enige verschil is dat dit soort online uitnodigingen rechtstreeks door de FMS bij het consulaat worden ingediend. Op deze manier hoeft het uitnodigende bedrijf u het papieren document niet op te sturen en kan het wat tijd en geld besparen.

U kunt ook de uitnodigingsbrief van de organisatie zelf krijgen, zolang deze maar legaal geregistreerd is bij de Russische federale migratiedienst. Deze mogelijkheid wordt alleen geboden aan Amerikaanse burgers uit de EU en de VS volgens de vereenvoudigde visumovereenkomsten tussen deze landen en de Russische Federatie.

In bepaalde situaties is het ook mogelijk om de zakelijke uitnodigingsbrief online aan te schaffen. Voorbeeld via de website Russia Support. Deze optie wordt aangeboden aan de inwoners van de Schengenlanden, maar ook aan de Amerikaanse, Chinese en Japanse burgers. Door gebruik te maken van deze online service kunt u uw document binnen 5 minuten ontvangen. Voor een enkele zakelijke uitnodiging moet u ongeveer 78€ betalen met iVisa. Zodra u betaald heeft, kunt u de uitnodiging downloaden en in kleur afdrukken. U kunt ook gebruik maken van de website Rusland ondersteuning, het kost u slechts 44€ voor een dubbele binnenkomst zakelijke uitnodiging.

Voor de mensen die niet in de bovengenoemde landen wonen kunt u ook direct een uitnodiging vragen aan de FMS. Dit kan worden gedaan via de website van Rusland Support. Het kost ongeveer 55€ voor 3 maanden tot 85€ voor een jaar. De uitnodiging wordt binnen 16 werkdagen rechtstreeks door de FMS bij het consulaat ingediend. Om voor deze uitnodiging in aanmerking te komen dient u het juiste formulier in te vullen, maar ook een scan van uw paspoortgegevens te overleggen.  

U kunt ook een uitnodigingsbrief krijgen door gebruik te maken van de MFA service. Het duurt enkele weken voordat u uw uitnodiging ontvangt (aangezien het een papieren uitnodiging is). Het is bekend dat dit proces langer en duurder is, maar het is beschikbaar voor alle landen.

Tot slot is de laatste optie het TELEX online kanaal. Deze service is beschikbaar voor alle landen en kost ongeveer 160€. Deze uitnodiging is elektronisch en heeft de vorm van een code (Telex), die rechtstreeks naar het consulaat wordt gestuurd. Zodra u uw Telex (code) hebt ontvangen, moet u deze in uw visumaanvraagformulier vermelden. Het duurt ongeveer 2 weken om uw aanvraag te verwerken.

Ontvang uw zakelijke uitnodiging van Russia Support

Bestel nu uw zakelijke uitnodiging

 • Definieer uw persoonlijke gegevens: naam en emailadres
 • Bepaal het type visum, de reden voor het bezoek, de periode, het aantal binnenkomsten, de urgentie en ten slotte de datum van binnenkomst.
 • Definieer staatsburgerschap, voornaam, achternaam, paspoortgegevens (paspoortnummer, geldigheidsdatum), geslacht, geboortedatum en paspoortscan.
 • Voer uw geboorteland, uw geboortestad en het land en de stad waar u momenteel verblijft in.
 • Definieer uw bedrijf, werkadres, rol in het bedrijf, telefoonnummer en consulaat.
 • Bepaal uw reisroute, de steden waarin u zult verblijven
 • Als u aanvullende documenten te verstrekken heeft, kunt u deze hier uploaden.
 • Na betaling ontvangt u uw uitnodiging per e-mail binnen enkele minuten na betaling.
Author

Write A Comment