De hoofdstad van Rusland, Moskou, is de dichtstbevolkte stad van Rusland, maar ook van Europa met meer dan 15 miljoen inwoners in het grootstedelijk gebied. Naast de bruisende stad is Moskou ongetwijfeld een van de mooiste steden ter wereld. Van het emblematische Rode Plein tot het mythische Bolchoï theater, de Russische hoofdstad biedt u een eindeloze variëteit aan activiteiten en landschappen. Onder de wonderen die de stad te bieden heeft, zullen reizigers in staat zijn om het majestueuze Kremlin, de flamboyante Sint Basiliuskathedraal en al zijn kleuren, de Tretjakovgalerij of het Poesjkin Museum te ervaren. Maar hoe graag u Moskou ook zou willen bezoeken, de toegangsplicht als Nederlande staatsburger kan onduidelijk lijken. Een reis naar Moskou moet van tevoren worden gepland. Het eerste wat je moet weten is dat je de stad niet kunt bezoeken zonder een Moskouse visum, maar als je er eenmaal bent, is het een waar genoegen om de stad te bezoeken.

Heb ik een visum nodig voor Moskou?

Moskou

Nee.

Voor reizigers die in het bezit zijn van een geldig Nederland paspoort, is de eerste vereiste om een visum aan te vragen tot zes maanden voor uw reisdatum. Een visum is een officieel document dat wordt afgegeven door de vertegenwoordiger van de regering van een land en dat u voor een bepaalde periode toelaat om het land binnen te komen. Het visum is zelfklevend en wordt aan uw paspoort bevestigd. Het zal uw in- en uitreisdata vermelden, maar ook uw naam, uw paspoortgegevens en het doel van uw reis.

Burgers van het Verenigd Koninkrijk kunnen de Russische Federatie niet bezoeken zonder visum.

Let op, er is geen specifiek visum voor Moskou. U moet een visum voor Rusland verkrijgen uit de lijst van visa die voor uw reis beschikbaar zijn op de Russische ambassade. Onder de visa die beschikbaar zijn voor een bezoek aan Rusland zijn de volgende:

 • toeristenvisum
 • zakenvisum
 • transitvisum
 • privé-visum
 • humanitaire visum
 • studentenvisum
 • werkvisum

Visumplicht voor Moskou

Kies eerst het type en de categorie van het visum dat je nodig hebt om Rusland te bezoeken.

Afhankelijk van uw keuze vult u het juiste registratieformulier in op de volgende website.

Druk het formulier af en verzamel alle benodigde documenten om persoonlijk een aanvraag in te dienen bij het Visa Application Centre.. Russische visumaanvraagcentra werken als inloopcentra, er zijn geen afspraken nodig. Aan de balie zal de agent uw documenten onderzoeken, alvorens uw aanvraag te behandelen. Als alles is voltooid, krijgt u van de agent een ontvangstbewijs. U krijgt alle informatie die nodig is om uw aanvraag online te volgen. Houd er rekening mee dat de agent uw paspoort zal bewaren tot de beslissing is genomen. U vindt het zelfklevende visum binnenin als uw aanvraag is goedgekeurd. Om uw paspoort op te halen bij het visumaanvraagcentrum wordt u gevraagd het originele ontvangstbewijs te tonen, niet een kopie. Als u het paspoort namens iemand afhaalt, moet u een machtigingsbrief en een kopie van het originele ontvangstbewijs van de persoon voor wie u het paspoort afhaalt, overleggen.

Let op, de Nederlande burgers die ouder zijn dan twaalf jaar moeten een visumaanvraagcentrum bezoeken om ook hun biometrische gegevens in te dienen door een biometrische scanprocedure te doorlopen. De vingerafdrukprocedure kan worden uitgevoerd in de Russische visumaanvraagcentra.

De visumaanvraag wordt tussen de 3 en 20 werkdagen behandeld. U kunt kiezen tussen de standaard (tussen 17-32 werkdagen) of de express service (tussen 10-13 dagen) om het proces te versnellen. Zorg ervoor dat uw paspoort geldig is voor een periode van minimaal zes maanden na de vervaldatum van uw visum. Het mag op geen enkele wijze worden beschadigd, bijvoorbeeld door scheuren, vlekken of ontbrekende pagina’s op de omslag.

Na ontvangst van uw visum dient u elke informatie zorgvuldig te controleren om er zeker van te zijn dat alles correct is gespeld en geschreven. Vergeet niet dat het verlies van dit visum of het overschrijden van de toegestane verblijfsduur kan leiden tot aanzienlijke problemen zoals boetes, rechtszaken, uitwijzing of een verbod om het land opnieuw binnen te komen.

Welke soorten visa zijn er?

Zoals hierboven gezien, biedt de Russische Federatie verschillende soorten visa aan:

 • Het meest voorkomende visum is het toeristenvisum waarmee buitenlanders als toerist naar Rusland kunnen reizen.
 • Het zakenvisum geeft reizigers de mogelijkheid om Rusland te bezoeken voor officiële of particuliere zaken.
 • Het transitvisum staat reizigers toe om in Rusland te verblijven, maar alleen voor transitdoeleinden.
 • Het privé-visum geeft buitenlanders de mogelijkheid om hun vrienden of kennissen die in Rusland wonen op uitnodiging te bezoeken. Het privé-visum wordt door het Russische consulaat behandeld en wordt alleen afgegeven op basis van een originele privé-uitnodiging van familieleden die in Rusland wonen.
 • Het humanitaire visum wordt ook door het Russische consulaat behandeld en staat mensen toe Rusland binnen te komen om vele redenen, zoals het creëren of versterken van academische, culturele of sociaal-politieke betrekkingen. Deelnemen aan sport-, religieuze of liefdadigheidsevenementen. Het verlenen van humanitaire hulp of het begeleiden van een familielid dat met deze taak is belast. Een brief van het bedrijf of de organisatie die uw missie ondersteunt is verplicht, evenals een visumondersteuning voor humanitaire bezoeken (zoals een uitnodiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Russische Federatie, of van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie of een kopie van een directe uitnodiging van uw Russische gastheer).
 • Als humanitair of privé-visum wordt het werkvisum ook door het Russische consulaat behandeld en staat het u toe de Russische Federatie binnen te komen als contractmedewerker, leraar of als begeleider van een familielid.

Wees u ervan bewust dat de Russische autoriteiten sterk aanbevelen om geen hotels of andere reisarrangementen te boeken voordat u een visumbesluit neemt, tenzij dit een vereiste is voor uw visumaanvraag.

Toeristenvisum voor Moskou

Russisch visum til Nederland

Het toeristenvisum is geldig voor een verblijf van dertig dagen en staat maximaal twee binnenkomsten in het land toe. Dit visum is perfect voor mensen met een geplande route, die bereid zijn om Rusland voor een korte periode te bezoeken. Voor een toeristenvisum moet u voor elke nacht van uw reis in het land over een bevestigde accommodatie beschikken. Om een aanvraag in te dienen heeft u een geldig paspoort nodig, een recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden), het juiste aanvraagformulier, het juiste aanvraagformulier, het reserveringsformulier van het Russische Nationaal Bureau voor Toerisme, het inschrijfgeld en voor werklozen of zelfstandigen een kopie van de bankafschriften van de laatste drie maanden met een actueel saldo van minimaal 111 EUR per dag voor de duur van het verblijf.

Lees het volledige artikel over het verkrijgen van een toeristenvisum voor Rusland.

Let op, het boekingsformulier van het Russische nationale VVV-kantoor wordt ook wel visumondersteuning genoemd, dit document wordt afgegeven door het hotel of de bevoegde Russische touroperator die geboekt is. Het document bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de toeristische voucher waarin staat dat u een Russisch hotel heeft gehuurd. Dit deel toont uw gegevens zoals de steden die u bezoekt of de diensten die u van het hotel ontvangt en het betalingsbewijs. Het tweede deel is de bevestigingsbrief, die bevestigt dat u het hotel zal gebruiken tijdens uw bezoek en die ook vier elementen bevat die u moet invullen, zoals de naam van de organisatie, het adres, het referentienummer en het bevestigingsnummer.

Veel mensen kiezen ervoor om hun visumuitnodiging van een reisbureau te krijgen. Hiermee kunnen toeristen het document krijgen zonder van tevoren een hotel te hoeven boeken. U kunt hier uw uitnodiging ontvangen voor slechts 17,90 EUR.

De tarieven kunnen variëren van 205 EUR a 439 EUR.

 • Voor één enkele vermelding: 205 EUR (standaarddienst) o 317 EUR (expresdienst).
 • Voor een dubbele vermelding: 317 EUR (standaarddienst) o 439 EUR (expresdienst).

Zakelijk visum voor Moskou

russisch visum

Het zakenvisum is negentig dagen geldig en staat maximaal twee binnenkomsten toe. Dit visum is aangepast aan mensen die Rusland bezoeken voor officiële of particuliere zaken. De Russische Federatie biedt ook een meervoudig zakelijk visum aan, geldig voor een periode van zes of twaalf maanden met onbeperkte toegang. De documenten die moeten worden aangevraagd zijn vergelijkbaar met die van het toeristenvisum. Het enige aanvullende document dat wordt gevraagd zijn de ondersteunende documenten voor zakelijke visa die door de ambassade worden verstrekt.

De tarieven kunnen variëren van 306 EUR a 880 EUR.

 • Voor één enkele vermelding tot 3 maanden: 306 EUR (standaarddienst) o 434 EUR (expresdienst).
 • Voor een dubbele invoer tot 3 maanden: 361 EUR (standaarddienst) o 533 EUR (expresdienst).
 • Voor een meervoudige invoer tot 12 maanden: 645 EUR (standaarddienst) o 884 EUR (expresdienst).

Doorreisvisum voor Moskou

Dit visum staat een verblijf in Rusland alleen toe voor transitdoeleinden. Dit visum wordt slechts voor een periode van 3 dagen afgegeven. De documenten die verplicht moeten worden aangevraagd zijn vergelijkbaar met die van het toeristenvisum. Het enige aanvullende document dat u nodig heeft is het papier of het elektronische ticket waaruit blijkt dat u door Rusland vliegt. Het doorreisvisum is niet van toepassing op de trans-Siberische spoorwegen.

De tarieven kunnen variëren van 194 EUR a 411 EUR.

 • Voor één enkele vermelding: 194 EUR (standaarddienst) o 250 EUR (expresdienst).
 • Voor een dubbele vermelding: 305 EUR (standaarddienst) o 411 EUR (expresdienst).

U kunt er rekening mee houden dat u de visumkosten kunt betalen met een debet- of kredietkaart, met een postwissel of met contant geld wanneer u een aanvraag in het Visa Application Centre indient.

U kunt de service niet upgraden nadat de visumaanvraag is ingediend. Alle kosten worden niet gerestitueerd.

Author

Write A Comment